CPU Nedir ? Nasıl Çalışır?

Esen Bahar Türk
2 min readJan 21, 2019

CPU (Central Processing Unit) bilgisayarın beynidir .Bilgisayarı tanıyıp anlamamızı sağlar.

CPU ‘da bilgi taşıyan bir çok farklı yapıda teller bulunur. CPU’da çok kısa zamanda çok fazla işlem yapılır. Kendi bilgisayarınızda Intel CPU veya AMD CPU olabilir.Ben Scott CPU inceleyerek anlatacağım. CPU anakart üzerine kendi girişi için ayrılmış bölüme pinler sayesinde oturur. Anakart da RAM için ayrılmış bölge vardır. RAM, CPU’nun gönderdiği bir takım bilgiler içerir.

RAM adreslerden ve datalardan meydana gelir. CPU RAM’dan bilgi talep eder ve bilgileri bünyesinde işleyerek RAM’a gönderir. Bilgiler dağınık gönderilir. RAM’e bu yüzden Random Access Memory denilir. Bilgiler 1 ve 0 lardan oluşur. RAM, adres olmadan hiçbir şey yapamaz. CPU bunları set ve enable yaparak RAM’a gönderir. Enable çubuğu yandığında RAM ‘deki adres CPU’ya gönderilir. Bu adres CPU içerisinde işlenir. Bu işlem tekrar tekrar yapılır. Eğer CPU aynı bilgiye tekrar ulaşmak isterse bu bilgileri output yaparak tekrar RAM’a gönderir. Ve bu kez set komutu yaparak geri alır. RAM’ deki bu önemli datalar komutlardır. Komutlar CPU’nun bir çok farklı şey yapmasını sağlar. Buna ek olarak datalar içinde numaralar vardır. Öte yandan adresler içindeki dataları görebiliriz.

Komut Setleri ;

*OUT = Çıkan sonucu ekranda görüntüler.

*IN = Klavye yardımıyla kullanıcıdan bilgi alan komuttur.

Bu komutlara ek olarak başka komutlarda vardır.

  • Control Unit -> RAM’e emirler verir.
  • ALU (Arithmetic Logic Unit) -> CPU içerisindeki matematiksel işlemleri yapmamızı sağlar.ALU’nun içerisinde 2 tane input vardır. Input A ve Input B. ALU ’dan çıkan 8 tane ağ vardır ve bu ağların bağlandığı noktaya register denir.
  • Register -> Aldığı bilgileri geçici olarak hafızada tutar.ALU output’u register’a gönderir.Set olduğunda register da hangi bilgi varsa kaydedilir.Register’a kaydedilen bilgiye nasıl ulaşabiliriz ? enable ile register da ki bilgiye ulaşırız.

--

--

Esen Bahar Türk

Kendini sürekli geliştirmeye çalışan bilgisayar mühendisiyim. Bilgilerimi paylaşmayı seviyorum.